Czajnik emaliowany

Na pytania odpowiada ekspert zdrowa-mama.pl

Czajnik emaliowany

Postautor: Mike » 20 sie 2017, o 12:49

Używacie jeszcze czajników emaliowanych? Przeglądałam ostatnio czajniki na stronie https://dogotowania.pl/kategoria/8-czajniki i emaliowane bardzo mi się podobają. Koleżanka odradza mi i mówi, że leszy będzie elektryczny. A ja myślę, że emaliowany będzie praktyczniejszy, bo zagotuję w nim wodę , niezależnie od tego, czy będzie prąd, czy nie. Co myslicie? Jakich czajników używacie?
Mike
 
Posty: 25
Rejestracja: 20 kwie 2017, o 18:03

Re: Czajnik emaliowany

Postautor: bwiczkod » 21 sie 2017, o 19:46

Tylko emalia. Woda w nich gotowana lepiej smakuje. Przecież to powłoka mineralna robiona z bazowych związków nieorganicznych zapiekanych w wysokiej temperaturze, a więc praktycznie nie powodująca alergii, zmiany smaku i nie zmieniająca wartości pH wody/potraw (stalowe wchodzą w reakcję chemiczną z kwasami i zasadami zawartymi przecież w jedzeniu, np. w kapuśniaku, warzywach itd.). Tak samo żarcie z garnków emaliowanych dużo lepiej smakuje w porównaniu np. do tych ze stali szlachetnej.
jak ozdobić
bwiczkod
 
Posty: 3
Rejestracja: 21 sie 2017, o 09:06


Wróć do Między Mamami



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość