Ryż

Na pytania odpowiada ekspert zdrowa-mama.pl

Ryż

Postautor: Ortajga » 3 mar 2016, o 09:17

Jaki jest Wasz sposób na gotowanie ryżu? Czytałam, że niektórzy mają różne sposoby, tu jeden z nich http://www.codogara.pl/8058/jak-ugotowac-ryz A Wy jak to robicie?
Ortajga
 
Posty: 63
Rejestracja: 16 lip 2015, o 05:23

Re: Ryż

Postautor: stomato_pionki » 3 mar 2016, o 12:17

No... jakoś się nad tym nie zastanawiałem, normalnie, w woreczku w wodzie. Tylko nie udaje mi się zrobić ryżu na sypko, więc może coś robię źle.
stomato_pionki
 
Posty: 5
Rejestracja: 3 mar 2016, o 12:09
Lokalizacja: Częstochowa, Śląskie

Re: Ryż

Postautor: panikulka » 6 mar 2016, o 15:48

Aby ugotować ryż w torebkach zasadniczo wystarczy przestrzegać instrukcji podanej na opakowaniu. Do garnka wlewamy tyle wody, ile wystarczy, aby woreczek był w niej całkowicie zanurzony. Zanim jednak włożymy ryż, woda musi się zagotować. Do wrzącej, doprawionej solą wody wkładamy odpowiednią ilość torebek ryżu (konieczne jest spoglądanie na zegarek lub nastawienie budzika, aby ryżu nie rozgotować).

Do wody warto dodać dodatkowo łyżkę oleju lub oliwy – sprawi to, że ziarenka będą miękkie i nie będą się do siebie przyklejały. Odmian ryżu jest wiele, dlatego należy ściśle trzymać się czasu, jaki został podany przez producenta na opakowaniu.

Pamiętajmy jednak, że mimo wszystko zanim całkowicie rozetniemy torebkę, warto przez niewielką dziurkę wyjąć kilka ziarenek by sprawdzić, czy na pewno ryż jest już odpowiednio przyrządzony. Nie można podać jednego, konkretnego czasu gotowania, gdyż zależy on chociażby od gatunku ryżu. Zwykły, biały ryż należy gotować przez około 15 minut. Podczas gotowania możemy od czasu do czasu przesunąć torebkę, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu. Gdy już wszystko będzie gotowe, ryż z rozciętej torebki przekładamy na sito, w celu odsączenia zbędnej wody.
panikulka
 
Posty: 5
Rejestracja: 4 mar 2016, o 21:50

Re: Ryż

Postautor: karro » 3 sty 2017, o 10:45

A jaki ryż jecie najczęściej? Zwykły biały czy jakieś inne rodzaje? Czytałam o dzikim ryżu na http://blogkobiet.pl/dziki-ryz-dlaczego-warto-go-jesc/ i jeszcze o czymś takim jak komosa ryżowa.
karro
 
Posty: 22
Rejestracja: 8 mar 2016, o 18:50

Re: Ryż

Postautor: corinna » 9 sty 2017, o 09:51

Jem zwykły biały ryż, dziki to raczej rzadko bo nikt poza mną z domowników go nie jada a nie chce mi się gotować oddzielnie dla siebie :mrgreen:
corinna
 
Posty: 13
Rejestracja: 9 sty 2017, o 09:41

Re: Ryż

Postautor: karelinek » 9 sty 2017, o 14:01

ja lubię każdy rodzaj ryżu, niestety,często po nim mam zaparcia, co jest najgorsze, bo ryż zatwardza :(
karelinek
 
Posty: 1
Rejestracja: 6 sty 2017, o 21:11

Re: Ryż

Postautor: tobiasz200 » 10 sty 2017, o 20:52

Ja bardzo lubię jeść brązowy bo daje uczucie sytości na dłużej, ale gotuje się fatalnie
_________________
prywatny detektyw
Ostatnio zmieniony 17 sty 2017, o 17:44 przez tobiasz200, łącznie zmieniany 1 raz
tobiasz200
 
Posty: 5
Rejestracja: 10 sty 2017, o 20:41

Re: Ryż

Postautor: magda86 » 12 sty 2017, o 21:57

polecam ryż jaśminowy
magda86
 
Posty: 10
Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:00

Re: Ryż

Postautor: corinna » 21 mar 2017, o 17:42

Lubię ryż w każdej postaci, nie tylko biały ale dziki również, jest zresztą bardzo zdrowy, oczywiście pod warunkiem że używamy też do niego takich ekologicznych przypraw https://atlas-zdrowia.pl/zdrowe-ekologi ... rawy-ziola
corinna
 
Posty: 13
Rejestracja: 9 sty 2017, o 09:41

Re: Ryż

Postautor: nina955 » 22 mar 2017, o 10:23

Najlepiej stosować się do porad zawartych na opakowaniu i wtedy uda się go dobrze ugotować.
nina955
 
Posty: 10
Rejestracja: 16 mar 2017, o 22:12


Wróć do Między Mamami



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość