Ryż

Na pytania odpowiada ekspert zdrowa-mama.pl

Re: Ryż

Postautor: serek111 » 29 mar 2017, o 11:18

ja to robie na pelnym wrzatku i torebke z ryzem gotuje 8 minut,taki ryz jest idealny do salatek np z tunczykiem i kukurydza, albo po prostu w http://www.kscc.pl/ zamawiam catering i mam problem z głowy.
serek111
 
Posty: 4
Rejestracja: 29 mar 2017, o 11:13

Re: Ryż

Postautor: koks » 29 kwie 2017, o 07:44

Do gotowaniu ryżu przyda Wam się dobry garnek :)
Obrazek
Źródło: https://cookandlove.pl/silit.html
koks
 
Posty: 12
Rejestracja: 29 kwie 2017, o 07:26

Re: Ryż

Postautor: lolqos24 » 5 maja 2017, o 11:04

Ja zawsze gotuję w parowarze

________________________
http://dietetyk-gdynia.com.pl/kontakt/
lolqos24
 
Posty: 1
Rejestracja: 5 maja 2017, o 10:42

Re: Ryż

Postautor: Barbara M » 13 maja 2017, o 20:00

wedle zaleceń na opakowaniu;)
Barbara M
 
Posty: 15
Rejestracja: 9 sty 2017, o 08:54

Re: Ryż

Postautor: koks » 19 lip 2017, o 20:39

Przyjęło się gotować ryż w sposób, który pozbawia go całego dobra, które w ryżu najważniejsze. Wrzuca się go do wody i gotuje. Przygotowany w ten sposób ryż nie jest najlepszy. Przeważnie jest po prostu bez smaku i nadaje się jedynie do zalania sosem, by nie było czuć jego smaku. A istnieje sposób, by ugotować ryż niemal w ten sam sposób, a jednak nadając mu niepowtarzalnego stylu, smaku i konsystencji. A przede wszystkim, sposób ten zabezpiecza przed jego zepsuciem.

Aby tego dokonać, należy chwycić za kubek - najlepszy będzie taki z uchem, idealny do kakao - i wsypać do środka ryż. Ten ryż przesypujemy do sporego, płaskiego garnka. To porcja na około 3 osoby (2 głodne lub 4 jedzące jak ptaszki). Teraz ten sam kubek napełniamy zimną wodą i zalewamy ryż, a następnie ponownie napełniamy go wodą i ponownie przelewamy. Teraz wystarczy ryż posolić i ugotować. Ta ilość wody będzie idealna, by ryżu nie rozgotować, ale ugotować na puszysto.

Jeśli chcemy nadać ryżowi wyjątkowego smaku oraz orientalnego charakteru, do drugiego napełnienia kubka używamy nie wody, ale mleczka kokosowego. Ryż stanie się wyjątkowo puszysty i aromatyczny. Można także dodać przypraw, takich jak goździki czy skórka cytrynowa już na etapie gotowania ryżu. W ten sposób ryż nie nabierze smaku jedynie na powierzchni, ale wewnątrz ziaren. Taki dodatek będzie idealny do dań wschodnich i z pewnością zaskoczy rodzinę i znajomych.

Jeśli nie macie garnka dobrego do gotowania ryżu to polecam wam odwiedzić ten sklep.
koks
 
Posty: 12
Rejestracja: 29 kwie 2017, o 07:26

Poprzednia

Wróć do Między Mamami



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości